Nonstop Eufrat - recenze a rozhovor

26. února 2013 v 22:17 | Edith Holá |  LITERATURA, recenze, křty
Nonstop Eufrat

Stejnojmenný nonstop, kam chodí zbloudilé duše. Tam také chodí zapíjet žal a přemýšlet, co to udělal se svým životem, i kněz, který opustil kněžskou službu kvůli lásce k ženě. Doma má ročního syna, unavenou manželku, která už s ním ani nespí, na mobilu mu sem tam vyskočí anonymní textovka s odkazem na nějaký úryvek ze Starého zákona.


Někdo mu neodpouští odchod z kněžského slibu. Odpouští mu ho vůbec Bůh?
Kdo mu tady na světě vyhrožuje? Tolik lidí z církve se už odvrátilo a své nové číslo dal jen pár lidem. Jeho otec emigrant přišel umřít domů a Tomáš se s ním konečně setkává. Zjišťuje, že mu nemůže odpustit. On bývalý kněz, co chtěl kázat druhým. Kolik pokory musíme v sobě hledat v každém dni ve vztahu k mnoha lidem? Nejen nad tím se musíme zamýšlet díky debutu Veroniky Bendové. Také nad tím, co to udělá s farníky, když je opustí kněz. Je víra dnešních věřících prožitkem srdce, nebo stojí a padá s knězem, který může zobrazovat pro ně jediný pevný bod v našem měnícím se světe. On musí zůstávat věrný a beze změny.

Co prožívá kněz, který v dnešním světě žije hůř než mniši poustevníci? Je posílán do lokací, kde je duchovní marast. Když si zvykne na pár svých farníků, zjemní situaci a atmosféru, tak je poslán zase jinam a pak zase ne jiné místo,… Stane se bigotním nebo se zblázní? Nebo si založí rodinu jako páter Tomáš v knize? Uvažovali jste někdy o těchto otázkách? Veronika Bendová nám je ve své útlé knížce přináší. Přečtete ji rychle, ale na dlouho ve vás zůstane a možná ovlivní myšlení do životně.
Možná mám úplně jako první rozhovor s autorkou této knihy. Zatím jsem ještě žádný nikde nečetla. Její debut se dostal recenzí i do celostátního deníku a Respektu. To je u debutu výjimečné.
Foto knihy s Kristem je moje volná asociace o dvou tvářích. Černá a bílá, krásná a ošklivá, rub a líc. Kniha Nonstop Eufrat je zajímavá stejně jako její autorka. Rozhovor s ní na blogu Gaia zde.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 punerank punerank | E-mail | Web | 26. února 2013 v 22:38 | Reagovat

určitě zajímavé téma, přečtu si i rozhovor:) Opět díky za tip:)

2 Edith Holá Edith Holá | Web | 26. února 2013 v 22:43 | Reagovat

[1]: Punerank, přečti. Je to opravdu výborná a čtivá kniha. Hodně k zamyšlení. Rozhovor už jsem dopsala i se jmény Edith a Veronika, aby se Ti to lépe četlo.

3 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. února 2013 v 23:16 | Reagovat

O této problematice se  sice píše i dělají filmy, ale velmi zřídka. Nejvíce mi utkvěl román A. Jiráska U nás, film Ptáci v trní, kde to dopadlo ale jinak než v tom díle autorky Veroniky.

4 Radka Radka | E-mail | Web | 26. února 2013 v 23:36 | Reagovat

Zní to zajímavě, doufám, že zbude čas, abych si mohla přečíst.
Kněžské povolání je nelehké, stále je třeba mít na paměti, že jsou to také jen lidé...

5 Stranger_in_darkness Stranger_in_darkness | Web | 26. února 2013 v 23:42 | Reagovat

Zkusim to tedy precist :)

6 Otavínka Otavínka | E-mail | Web | 27. února 2013 v 5:31 | Reagovat

Tvoje recenze je pro mne lákadlem, jak výše zmiňovaný knižní debut sehnat a přečíst si ho. Toto téma je občas rozporuplně vnímáno, ale protože znám několik kněží, zkusím jim to i doporučit.
Občas jsem si kladla tuto otázku, jak vydržet občas nelidské zacházení, ač je to na první pohled absurdní. Je mě občas líto, když kněz získá plno mladých a otevže chrám věřejnosti a je díky tomu přeložen. Znám jednoho kněze, který dokázal napravit plno narkomanů, ale i nevyrovnaných rádoby sebevrahů, kteří ztratili smysl život, když ztratili lásku. Plno otazníků mám, možná na ně dostanu odpověď v této knize. Děkuji za tip.

7 Helena Helena | Web | 27. února 2013 v 11:28 | Reagovat

Můj strejda byl katolickým knězem ke konci svého života v našem městě.V Těšíně sídlil dříve i biskup a toto místo bylo pro kněze vždy se zvednutým prstem.Vyprávěl,jak se cvičili v kázání,jak přísně se na všechno nahlíželo.Měla jsem to štěstí,že jsem s ním mohla mnohé prodiskutovat,někdy na faře,někdy u nás u doma.Tedˇ v neděli jsem viděla rozhovor s německým katolickým profesorem,přítelem nynějšího papeže,a ten uváděl zajímavou myšlenku,a to,že by se měl zrušit celibát a mělo by se začít uvažovat o nové víře.Ano,doba je zlá a všechno,co se skrývalo pod pláštěm katolického personálu,zapříčinilo odchod věřících.I papež obdržel dokument,ve kterém stojí,kolik homosexu,úsilí o moc a machinace s penězi se dělá ve Vatikánu a jen ve Vatikánu.Proto chce odejít,nemá na to sílu.Svatý otec odchází a bude zvolen druhý.Jak já toto nesnáším,pro mě je svatý jedině Bůh.
Taty ve vesnici máme taky jednoho kněze,který se zamiloval ve Vídni na studiích,stálo ho to místo a celý život píše knihy proti katolicismu.Podle mého názoru nadělal celibát hodně zla a nejhorší na tom je,že si ho vymyslili katolíci a né Bůh.Ta kniha může být hodně poučná a je dobré,že se o ní zmińuješ Edith. :-)

8 Edith Holá Edith Holá | E-mail | Web | 27. února 2013 v 20:31 | Reagovat

[3]: Ptáky v trní uváděl v recenzi Weis z Respektu. Zřejmě to bylo oproti knize romanticko sladkobolné. Veronika Bendová má do romantického psaní daleko:-)
Já jsem se na to nedívala.

9 Edith Holá Edith Holá | E-mail | Web | 27. února 2013 v 20:32 | Reagovat

[5]: Opravdu doporučuji. Dej pak vědět, jak se Ti to líbilo.

10 Edith Holá Edith Holá | E-mail | Web | 27. února 2013 v 20:33 | Reagovat

[6]: Nevím, jestli dostaneš odpověď. Církev je jako tanker, než něco změní, nahlédne, tak se radši potopí:-(

11 Edith Holá Edith Holá | E-mail | Web | 27. února 2013 v 20:35 | Reagovat

[6]: Ale Otavínko, určitě si to přečti. Spíše pro mě byla kniha jakýmsi souzněním, že to vidím zezdola stejně, jenom zeshora to bude dlouho trvat, nže to uvidí (nemylsím Boha, myslím biskupy a výše). A hlavně nitro kněze je poutavě a dobře vystiženo. Spousta toho mě samotnou nenapadlo, jak to mohou prožívat.

12 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. února 2013 v 21:07 | Reagovat

[8]:Viděla jsem to už dávno, na opakování jsem se už nedívala.

13 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. února 2013 v 21:09 | Reagovat

[12]: Moc sladkobolné mi to nepřipadalo. Když matka  ztratí syna, její láska dá přednost kariéře, byť kněžské. Však kdyby mu nešlo o funkci , určitě by dal přednost lásce. Jen ta vidina být kardinálem..nevím, zda to mělo co společného se skutečnou vírou.

14 pavel pavel | Web | 27. února 2013 v 21:42 | Reagovat

Většinou jim zahřívaly postele kuchařky. :-)

15 Radka Radka | E-mail | Web | 27. února 2013 v 22:44 | Reagovat

[7]: A celibát proto, aby se nemusel dělit majetek církve. Raději nevědět, co vše za tím je. Ale myšlenka nové víry mi teď připomněla větu kamarádky, že "katolíci budou rozpuštěni". Tak nevím, znamená to konec jejich pokrytectví a nástup něčeho nového?

16 Edith Holá Edith Holá | E-mail | Web | 28. února 2013 v 8:03 | Reagovat

[7]: Myslím, Heleno, že by celibát na duchovní cestě "měl" být osobní cestou a ne nařízený, vymáhaný a trestaný. Také by mohla být možnost odcházení. Pokud vím, že kněžksá služba není pro mě mohu odejít. Stejně jako je možnost zneplatnit manželství, které opravdu nefunguje a lidé v něm trpí. Zpovědi by mohly být duchovním rozhovorem a terapuetickým procesem. Ne kec me lívanec a slib, že už to neudělám. Jenže tkaová změna je tak velká, že zřejěm bude muset KC těéměř vymizet, aby se to pohlo. Na druhous tranu vím, že kamarádky,co mají za manžela faráře (evangelikální církve), tak také trpí. Jejich muži jsou často duší a srdcem u farníků, mnohdy i po večerech fyzicky a žena je doma osamělá. Někdy mám dojem, že jsou lidé nastavení na lásku do široka a ne na lásku k blízké osobě a potomkům.  Takže to možná kdysi muži na nějakém koncilu mysleli dobře. Všechno je v lidech:-)
Můj manžle kdysi byl v semináři. Chtěl být knězem. Naštěstí odešel kvůli problémům s církví a kvůli jiné ženě. Nehctěla bych zažít osobně to, kdžy ho opouštěli církevníci, řešil svoje vyklouznutí a pocity viny. Přesto mohu říci, že muži, co chtěli být kněží a dokonce měli před slibem, jsou v něčem jiní, někdy se děsím, že jeho srdce je opravdu nastaveno na kázání a lásku všeobjímající, ale ne praktickou v rodině.

17 Edith Holá Edith Holá | 28. února 2013 v 8:06 | Reagovat

[14]: Jasně to se ví a je to dodnes:-) Mně to nepohoršuje. Jen je to zbytečné to tajit a dělat z toho pokrytectví. Ti, co si to nedovolili, mohli pak dělat horší věci. Nesmíme ale zapomenout, že opravdu existují ti, co dokážou žít v celibátu a mají k tomu na duchovní cestě dar. Jsou to lidé i v buddhimsu a u jiných církví.

18 Edith Holá Edith Holá | Web | 28. února 2013 v 8:08 | Reagovat

[15]: Doufám pořád, že opravdu nastává duchovnější století. Katolickou mystiku a ranné mnichy mám ráda. Zmizí opravdu nějaká zvrácená forma. Jenže to je na desítky let. A myslím že hnutí zezdola už začalo tak před patnácti lety.

19 Helena Helena | Web | 28. února 2013 v 10:51 | Reagovat

[15]:Raduš slyšela jsem,že poslední z papežů má být tmavé pleti.

20 Veronika Bendová Veronika Bendová | 28. února 2013 v 11:52 | Reagovat

Milé dámy (a páni), se zájmem jsem si přečetla vaše komentáře. Je to asi vůbec poprvé, co přispívám do nějaké internetové diskuse.
Chtěla bych zareagovat na opakovaně zmiňované slovo, a totiž POKRYTECTVÍ. V knížce jsem to v jedné kapitole "probírala" taky. S pokrytectvím je to totiž trochu složité. V dnešní době jsme vyzývání k tomu, abychom byli upřímní a nepřetvařovali se. Jenže co to je,když se někdo - například - snaží žít dobrým životem, přemáhat se, obětovat...? A přitom jeho/její vlastní sklony přirozeně jdou proti tomu. "Hraje si na světici" nebo "snaží se taková být"? Když se někdo v manželství zamiluje bokem, a nedovede ten vztah ukončit, opravdu se má okamžitě "upřímně" svěřit partnerovi, bez ohledu na to, jak ho to raní? Má se okamžitě rozvést, aby nežil "ve lži"? A není to mnohem větší zlo, než to strašlivé a odsuzované pokrytectví? Pokrytec totiž alespoň navenek uznává, že jistá norma a nárok je sama o sobě správná. A to, že jí sám není schopen dostát, ještě neznamená, že to není dobře... Nebo např. v sexuální životě? Opravdu je možné být mezi manžely upřímný a nepřetvařovat se? Není to potom víc bezohlednost, než upřímnost?  
Já sama na tyhle otázky hledám odpověď. Samozřejmě záleží na míře.
Ale dnešní svět upřímnosti je také světem, kde nic netrvá, nic neprojde zkouškou času, protože svoje vnitřní vzněty a emoce jsme - při tom posměchu a odporu k pokrytectví,k žití dvojím životem - povýšili na měřítko správnosti všeho konání.

21 Ježurka Ježurka | Web | 28. února 2013 v 17:21 | Reagovat

Ano, zajímavé čtení včetně komentářů. Ještě si půjdu přečíst rozhovor. Dík za to.

22 KatyRZ KatyRZ | 28. února 2013 v 19:38 | Reagovat

[20]: Myslím, že v tom, co jste napsala je hodně pravdy. Záleží na každém jak si odpoví, ale proti pokrytectví stojí takhle postaveno sobectví.

23 Edith Holá Edith Holá | E-mail | Web | 28. února 2013 v 20:01 | Reagovat

[20]: Veroniko, Vy jste nastínila v knize i tady v komentáři tolik rovin, že by to bylo na dlouhé hodiny. Pokrytectví kontra dnešní upřímnost.
Upřímnost se možná opravdu často zaměňuje se sobectvím. Určitě nelze řešit krizi útěkem, odchodem. Ale setrvávat v něčem, co bolí všechny zúčastněné, tak to je také špatně. Pokud je to oběť a bolí to jen toho, kdo chtěl utéci, pak je to jeho růst. Pak jsou tu ale oběti, které jsou pácháním dobra. Mezi křesťany prý hodně rozšířené. Já bych osobně byla pro sebereflexi a poté dohody. Pokud manželství drží jen kvůli tomu, že se přeci nerozvádíme a děti vidí denní hádky nebo chlad, odpor těch dvou, tak to také k ničemu není. Kněz, který káže vodu a sám pije víno, také nemůže přinést nic dobrého. Já nevím, jak bych to více vysvětlila. Možná než upřímnost za každou cenu je lepší cestou pravdivost k sobě. Myslím, že v rodinách, tak i ve službách druhých přinášíme vždy nějakou oběť. Upřímný za každou cenu nemůžeme být. Ale lhaní sobě vede do psychosomatických potíží. Vaše postava (myslím, že Prokop) to říkala jasně, že osamělí kněží se zblázní, odcizí, zatrpknou,... To nemá s duchovním životem nic společného, i když setrvává dál ve svátosti kněžské. Myslím, že KC opravdu nepřináší lidem pravdivost. Lidé (i ti uvnitř) mnohdy nedůvěřují těm, co jim káží o duchovním životě a lásce...

24 Radka Radka | E-mail | Web | 28. února 2013 v 23:12 | Reagovat

[18]: Ano, tako doufám. Momentální forma je dost neudržitelná a pro lidi není přínosem.

[19]: No, já ten pocit nemám. Mluvilo se už o případných kandidátech, ale tipuji někoho, o kom se ještě nezmínili. Mě by se líbil věk tak 55, pokrokové názory, respekt. Chci hodně, že? ;-)

25 Radka Radka | E-mail | Web | 28. února 2013 v 23:15 | Reagovat

[23]:Souhlasím s Tvými slovy. Ale myslím, že kdo nezažil, těžko chápe, proč bořit něco, co na první pohled funguje.

26 Helena Helena | Web | 1. března 2013 v 15:48 | Reagovat

[24]: Uvidíme. ;-)

27 pavel pavel | Web | 1. března 2013 v 21:07 | Reagovat

Lidé by mně umět neztotožňovat církev s vírou v Boha. To je u lidí dnes právě ten problém.

28 Otavínka Otavínka | E-mail | Web | 5. března 2013 v 9:29 | Reagovat

Tak jsem včera obešla několik olomouckých knihkupectví, ale kniha ještě na Hanou nedorazila. Holt jsme na Moravě, tudíž velmi vzdáleni od hlavního města. Škoda. Takže musím počkat až to doputuje aspoň do knihovny. Ale koupila jsem si alespoň knihu EH - Cesta..., abych nebyla svazována termínem vrácení a mohla se k některým kapitolám vracet.

29 Edith Holá Edith Holá | E-mail | Web | 5. března 2013 v 9:38 | Reagovat

[28]: Otavínko, díky moc! Bux.cz má teď akci, že když si objednáš knihy nejméně za pět set, máš poštovné zdarma. A mají velké slevy.

30 Veronika Bendová Veronika Bendová | 5. března 2013 v 14:11 | Reagovat

Otavínko, na stránkách nakl. FRA uvádějí že ve vybraných kavárnách mají svou knižní produkci k dispozici, včetně novinek. Neověřovala jsem to, ale v Olomouci by měla být tahle:Té&café Kratochvíle, Sokolská 36, Olomouc, po-Pá: 11-23 hod, So-Ne:15-23
Tak to zkuste a uvidíte...

31 Edith Holá Edith Holá | E-mail | Web | 5. března 2013 v 20:24 | Reagovat

[30]: a [28]: Otavínko, dejte vědět, jestli jste sehnala v té kavárně, jak radí Veronika. To vypadá, že v Olomouci máte zajímavou kavárnu:-)

32 Leo Leo | Web | 19. září 2013 v 15:14 | Reagovat

Knížka vypadá hodně dobře. Vždycky přemýšlím o osudech lidí, které občas v nějakém nonstopu potkám :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama